Sheffield PICU Opens

24.11.15

A new Psychiatric Intensive Care Unit (PICU) for Sheffield Health & Social Care NHS FT (SHSC NHS) has officially opened. At an opening event for staff and service users on 20 November 2015, Professor Alan Walker CBE, the Trust’s Chair, accompanied by a service user representative, officially opened the new unit which will be known as Endcliffe. 

Professor Walker said: “The need to improve mental health facilities for people living in Sheffield has long been recognised locally and we are very proud that this new psychiatric unit is now ready for service users.  This is a tremendous step forward towards our aim of providing high quality care in first class accommodation for our service users and staff.”

Kevan Taylor, Chief Executive, said: “We are delighted to be opening Endcliffe Ward.  We have made a significant investment to create an environment to support service users’ recovery in their home city and service users will no longer have to go out of Sheffield for PICU treatment.”

“Carers and family members will be able to maintain contact with service users more easily and community services will be able to liaise and engage with service users more effectively.  We believe that this new building will provide a healing environment for service users and a better working environment for our much valued staff.”

The development, on the former Oakwood site at the Longley Centre, Northern General Hospital, is formed through refurbishment and new build; the design team included CAD21 building services engineers and Arcadis who led the Project. The  sloping site provided both a challenge and opportunity to create entrances to both the main hospital and the new PICU to create separate and defined routes into the building.  The design creates an architectural landmark giving the building a strong identity and presence within the site context. 

The scheme is light and spacious with plentiful views to outside. It includes 10 bedrooms, garden spaces, occupational therapy room, sensory room, a prayer/quiet room as well as lounges, activity room and staff facilities.

Cath Lake, Director at P+HS Architects and one of the lead designers of the scheme said: It has been a pleasure to work on this scheme with SHSC NHS: their dedicated ambition and progressive approach to mental healthcare service provision has been evident throughout.  We developed the design in close collaboration with stakeholders from the very outset through to completion, and believe that we have delivered a building that will bring real benefits to staff, service users and their families.