Sir Robert Ogden Macmillan Centre Opens

12.12.18

This week saw the culmination of months of hard work with the official opening of the new Sir Robert Ogden Macmillan Centre at The Friarage Hospital in Northallerton.

Joe Biggs, who led the design team from the outset and attended the opening ceremony commented “I’m immensely proud of this new building. The whole team have worked tirelessly to create this facility, resulting in a building which is highly functional and efficient yet feels entirely non-clinical, relaxed and supportive. Vision, communication and team collaboration have been essential ingredients in the project’s success and huge thanks must go to the staff and patients in Northallerton for their commitment and invaluable contribution of ideas to the final design that we see here today.”

“Our hope is that the new centre will vastly improve the experience of those undergoing treatment in the new centre and those who care for them.” 

The new building was jointly funded by South Tees Hospitals NHS Foundation Trust, supported by Macmillan and Sir Robert and Lady Ogden.  P+HS were initially appointed by Macmillan Cancer Environments and then transferred to Interserve‚Äôs team who were selected as the P22 PSCP by the Trust.

The seeds for the design of the new building at The Friarage were sown over 10 years ago when P+HS completed the design of The Endeavour Unit and chemotherapy suite at James Cook University Hospital in Middlesbrough for South Tees Hospitals. The design for the Endeavour Unit exemplified the healing and supportive benefits of a high quality healthcare environment in terms of patient outcomes. The design for the new cancer treatment centre in Northallerton has built upon those lessons learned and evidence to deliver an exemplary facility that focuses on the support of patients, carers, staff and volunteers.

The new ambulatory care centre provides holistic support and has been designed around a central landscaped core which is accessible and visible from all parts of the building. The relationship between the internal treatment spaces and the intimately designed external landscape is fundamental to the design principles established at the start of the design process.  

We look forward to working with the Trust and Macmillan on future projects where we will have the opportunity to build upon the valuable relationships developed over the past three years whilst this project has been in development.