36 The Calls

CITU in partnership with AJ held an international competition to design “an inspirational landmark” building on the north bank of the River Aire in Leeds. The competition attracted around 95 anonymous submissions, including 20 from overseas

P+HS Architects’ design contained four simple elements: 
* Yellow skin   * Glass box   * Floor plates   * Core

The skin acts as an “iconic” wrap and is manipulated to reference the surrounding industrial roof-scape. The form also makes connection to the water by creating a stepped approach or jetty linked to the river.

The glass box creates a flexible space that the developer can inhabit as required. It encloses the floor plates without detracting from the strong form of the skin. The building could simply be office space, but there is potential to create a ground floor restaurant with a terrace over the water and above there could be apartments. The core is a key element of the scheme: whilst it physically links the building together, the services housed within it connect the building with the river. Heating is drawn and rejected from the river through a series of heat pumps.

The judges described the overall quality of entries as ‘superb’ and the P+HS design, which was shortlisted in the final six, as ‘eye-catching, iconic, innovative and ground breaking.’

Client
Competition

Completion
N/A

Location
Leeds

Project Categories
competition

36 The Calls

Close

36 The Calls

CITU in partnership with AJ held an international competition to design “an inspirational landmark” building on the north bank of the River Aire in Leeds. The competition attracted around 95 anonymous submissions, including 20 from overseas

P+HS Architects’ design contained four simple elements: 
* Yellow skin   * Glass box   * Floor plates   * Core

The skin acts as an “iconic” wrap and is manipulated to reference the surrounding industrial roof-scape. The form also makes connection to the water by creating a stepped approach or jetty linked to the river.

The glass box creates a flexible space that the developer can inhabit as required. It encloses the floor plates without detracting from the strong form of the skin. The building could simply be office space, but there is potential to create a ground floor restaurant with a terrace over the water and above there could be apartments. The core is a key element of the scheme: whilst it physically links the building together, the services housed within it connect the building with the river. Heating is drawn and rejected from the river through a series of heat pumps.

The judges described the overall quality of entries as ‘superb’ and the P+HS design, which was shortlisted in the final six, as ‘eye-catching, iconic, innovative and ground breaking.’

Client
Competition

Completion
N/A

Location
Leeds

Project Categories
competition