Christ College

Designed by P+HS Architects, the Hubert Jones Science Centre at Christ College in Brecon provides facilities which are unrivalled in Wales, as part of a major commitment to help develop the next generation of young scientists.  The new two-storey building replaces an outdated 1950s block and brings all of the school’s laboratories under one roof.

The scheme uses local Welsh stone and timber cladding in deference to its sensitive National Park location. It provides two physics labs, two biology labs, a sixth form project room, lab technicians’ rooms and a double height central atrium space that functions as a teaching area and exhibition space.

Off-site construction specialist Yorkon, were selected to build the new science facilities. A modular solution being preferred in order to:
• minimise time on site and any disruption to teaching
• guarantee completion on time and within budget
• provide a low carbon construction solution that reduces waste
• minimise vehicle movements to site

The completed scheme incorporates a number of low carbon design initiatives, including solar water heating, high levels of insulation and energy efficient lighting. A flexible design solution was used to ensure that layouts could be adapted should future changes in use emerge.

The scheme won a Building Schools for the Future Award at the Builder and Engineer Awards 2009.

Client
Yorkon

Completion
2009

Location
Brecon, Mid Wales

Project Categories
new build
off-site construction

Christ College

Close

Christ College

Designed by P+HS Architects, the Hubert Jones Science Centre at Christ College in Brecon provides facilities which are unrivalled in Wales, as part of a major commitment to help develop the next generation of young scientists.  The new two-storey building replaces an outdated 1950s block and brings all of the school’s laboratories under one roof.

The scheme uses local Welsh stone and timber cladding in deference to its sensitive National Park location. It provides two physics labs, two biology labs, a sixth form project room, lab technicians’ rooms and a double height central atrium space that functions as a teaching area and exhibition space.

Off-site construction specialist Yorkon, were selected to build the new science facilities. A modular solution being preferred in order to:
• minimise time on site and any disruption to teaching
• guarantee completion on time and within budget
• provide a low carbon construction solution that reduces waste
• minimise vehicle movements to site

The completed scheme incorporates a number of low carbon design initiatives, including solar water heating, high levels of insulation and energy efficient lighting. A flexible design solution was used to ensure that layouts could be adapted should future changes in use emerge.

The scheme won a Building Schools for the Future Award at the Builder and Engineer Awards 2009.

Client
Yorkon

Completion
2009

Location
Brecon, Mid Wales

Project Categories
new build
off-site construction

Christ College