North Leeds Medical Practice

Developed on a compact, sub-urban site, this 3-storey health centre was designed in close collaboration with the client to provide a striking, contemporary building with a restrained palette of materials off-set by a playful façade.

After extensive analysis, the only viable site option was to construct the new building on the site of the existing practice. This had a number of implications on the design, which had to address a prominent corner location, complement the surrounding built environment, and accommodate a significant increase in floor area. The practice decanted into temporary accommodation for the duration of the build, allowing demolition of the existing premises during the first phase of construction without interruption to services.

The white rendered form takes design cues from the adjacent housing, noticeable in the window arrangement, materials and roof form. In keeping with the scale and nature of its surroundings, the apparent mass of the new building is reduced by partially concealing the top storey within the roof space.

Accommodation includes consulting rooms, treatment rooms, and clinical support as well as a retail pharmacy. Expansion space is included too, allowing flexibility to evolve services to meet future community healthcare needs. Photovoltaic panels concealed within the central area of the double-pitch roof help the building to achieve BREEAM Excellent.

Client
North Leeds Medical Practice

Completion
2016

Location
Leeds

Project Categories
healthcare
new build

North Leeds Medical Practice

Close

North Leeds Medical Practice

Developed on a compact, sub-urban site, this 3-storey health centre was designed in close collaboration with the client to provide a striking, contemporary building with a restrained palette of materials off-set by a playful façade.

After extensive analysis, the only viable site option was to construct the new building on the site of the existing practice. This had a number of implications on the design, which had to address a prominent corner location, complement the surrounding built environment, and accommodate a significant increase in floor area. The practice decanted into temporary accommodation for the duration of the build, allowing demolition of the existing premises during the first phase of construction without interruption to services.

The white rendered form takes design cues from the adjacent housing, noticeable in the window arrangement, materials and roof form. In keeping with the scale and nature of its surroundings, the apparent mass of the new building is reduced by partially concealing the top storey within the roof space.

Accommodation includes consulting rooms, treatment rooms, and clinical support as well as a retail pharmacy. Expansion space is included too, allowing flexibility to evolve services to meet future community healthcare needs. Photovoltaic panels concealed within the central area of the double-pitch roof help the building to achieve BREEAM Excellent.

Client
North Leeds Medical Practice

Completion
2016

Location
Leeds

Project Categories
healthcare
new build

North Leeds Medical Practice