Royston

This new community facility brings together a range of learning resources onto one purpose built site on Station Road, adjacent to council offices and the town’s swimming pool.

The striking two-storey building features a rotunda structure which houses a computer access area and casual reading zone at ground floor level. Royston’s replacement library occupies a large open plan area on the ground floor, with additional facilities including a children’s day care centre, baby change facility, interview rooms and offices.

Teaching and training facilities are at first floor level with a large ICT suite and a demonstration kitchen. A new café and large community meeting room, as well as three smaller meeting rooms and a range of back office accommodation for staff are also located on this floor.

The intention was to improve local access to services such as Barnsley Connects and cash collection services. The co-location of services has improved access for local residents and the building is quickly becoming an integral part of the local community.

The sustainable design aims to maximise the use of natural light and ventilation and incorporates a biomass boiler and underfloor heating.

The new facility delivers real community benefit allowing users to access a range of local services.

Client
Barnsley Metropolitan Borough Council

Completion
2008

Project Categories
new build

Royston

Close

Royston

This new community facility brings together a range of learning resources onto one purpose built site on Station Road, adjacent to council offices and the town’s swimming pool.

The striking two-storey building features a rotunda structure which houses a computer access area and casual reading zone at ground floor level. Royston’s replacement library occupies a large open plan area on the ground floor, with additional facilities including a children’s day care centre, baby change facility, interview rooms and offices.

Teaching and training facilities are at first floor level with a large ICT suite and a demonstration kitchen. A new café and large community meeting room, as well as three smaller meeting rooms and a range of back office accommodation for staff are also located on this floor.

The intention was to improve local access to services such as Barnsley Connects and cash collection services. The co-location of services has improved access for local residents and the building is quickly becoming an integral part of the local community.

The sustainable design aims to maximise the use of natural light and ventilation and incorporates a biomass boiler and underfloor heating.

The new facility delivers real community benefit allowing users to access a range of local services.

Client
Barnsley Metropolitan Borough Council

Completion
2008

Project Categories
new build