Sheffield PICU

A new 10-bed PICU (Psychiatric Intensive Care Unit) for Sheffield Health and Social Care provides a vastly improved environment for staff, service users and their families. The development, at the Longley Centre involved extensive refurbishment as well as new build, replacing outdated and cramped accommodation which had limited access to external space. The new layout locates 10 bedrooms and day spaces around a series of safe courtyard areas, allowing service users unhindered access to fresh air and outside activity, all with good observation for staff.

The sloping site provided both a challenge and opportunity to create entrances to the main hospital and the new PICU to create separate and defined routes into the building. The contemporary design creates an architectural landmark within the site context and external materials of render, Trespa and bronze shingles are used to good effect highlighting distinct elements of the building. Attractive landscaping on the approach to the new facility echoes the therapeutic nature of the building beyond.

As well as bedrooms and a choice of outdoor spaces, the facility provides an occupational therapy room, sensory room, a prayer/quiet room, lounges, activity room, staff facilities and offices. Spaces are generous and light with plentiful views to outside. Subtle patterns and colours drawn from nature are used throughout the facility to provide a calm and therapeutic environment.  The robust layout is flexible, allowing for a varying mix of male/female service users to be accommodated as well as potential changes in use for the future.

Winner Refurbishment Project of the Year at both Design in Mental Health and Healthcare Estates Awards 2016.

Client
Sheffield Health & Social Care NHS Foundation Trust

Completion
2015

Location
Sheffield

Project Categories
healthcare
mental healthcare
new build
refurbishment

Sheffield PICU

Close

Sheffield PICU

A new 10-bed PICU (Psychiatric Intensive Care Unit) for Sheffield Health and Social Care provides a vastly improved environment for staff, service users and their families. The development, at the Longley Centre involved extensive refurbishment as well as new build, replacing outdated and cramped accommodation which had limited access to external space. The new layout locates 10 bedrooms and day spaces around a series of safe courtyard areas, allowing service users unhindered access to fresh air and outside activity, all with good observation for staff.

The sloping site provided both a challenge and opportunity to create entrances to the main hospital and the new PICU to create separate and defined routes into the building. The contemporary design creates an architectural landmark within the site context and external materials of render, Trespa and bronze shingles are used to good effect highlighting distinct elements of the building. Attractive landscaping on the approach to the new facility echoes the therapeutic nature of the building beyond.

As well as bedrooms and a choice of outdoor spaces, the facility provides an occupational therapy room, sensory room, a prayer/quiet room, lounges, activity room, staff facilities and offices. Spaces are generous and light with plentiful views to outside. Subtle patterns and colours drawn from nature are used throughout the facility to provide a calm and therapeutic environment.  The robust layout is flexible, allowing for a varying mix of male/female service users to be accommodated as well as potential changes in use for the future.

Winner Refurbishment Project of the Year at both Design in Mental Health and Healthcare Estates Awards 2016.

Client
Sheffield Health & Social Care NHS Foundation Trust

Completion
2015

Location
Sheffield

Project Categories
healthcare
mental healthcare
new build
refurbishment

Sheffield PICU