The Stone Castle Centre

The new Stone Castle Centre is built on the site of the former Conisbrough Health Centre and is designed to provide 21st century healthcare for the local community. 

Constructed by Morgan Sindall, the £5m development is home to two family doctor practices, as well as providing accommodation for an extended range of healthcare services.

Local involvement and community consultation was a key element in the design and development of the building, yet the project took only a year to progress from first thoughts to start on site. Consulting/treatment rooms in the former building were deemed cramped, but the new designs are around two thirds larger. The new scheme also includes community group rooms, a pharmacy, district nursing and a minor operations unit, providing accessible and high quality facilities for the neighbourhood at local level. 

The design aimed to strike a balance between contemporary design and the integration of sustainability, as well as being reflective of the local context. 

The building’s thermal mass is used to aid night-time cooling.

Internal spaces are planned around a large double height space, which maximises natural light, views out and provided an opportunity for incorporating artwork; some of which was provided by pupils from local schools.

Client
Doncaster Community Solutions

Completion
2011

Project Categories
healthcare
lift
new build

The Stone Castle Centre

Close

The Stone Castle Centre

The new Stone Castle Centre is built on the site of the former Conisbrough Health Centre and is designed to provide 21st century healthcare for the local community. 

Constructed by Morgan Sindall, the £5m development is home to two family doctor practices, as well as providing accommodation for an extended range of healthcare services.

Local involvement and community consultation was a key element in the design and development of the building, yet the project took only a year to progress from first thoughts to start on site. Consulting/treatment rooms in the former building were deemed cramped, but the new designs are around two thirds larger. The new scheme also includes community group rooms, a pharmacy, district nursing and a minor operations unit, providing accessible and high quality facilities for the neighbourhood at local level. 

The design aimed to strike a balance between contemporary design and the integration of sustainability, as well as being reflective of the local context. 

The building’s thermal mass is used to aid night-time cooling.

Internal spaces are planned around a large double height space, which maximises natural light, views out and provided an opportunity for incorporating artwork; some of which was provided by pupils from local schools.

Client
Doncaster Community Solutions

Completion
2011

Project Categories
healthcare
lift
new build

The Stone Castle Centre