Wrekenton

Wrekenton is the third Primary Care Centre to be designed by P+HS Architects for Sunderland Teaching PCT.

This modern facility replaces two GP practices and a health centre bringing primary care services to the heart of the community. It offers two GP surgeries serving 8,500 patients, dentistry, podiatry, pharmacy and office and meeting rooms for health visitors and school nurses working in local primary and secondary schools.

Bringing multiple services together under one roof dramatically reduces patient travel and the rationalisation of three properties into one delivers value for money for the PCT. 

Sustainability is at the heart of the design. Built around a steel frame, the building offers flexibility to adapt room layout should needs change. Public rooms are located to make maximum use of natural light and ventilation, and solar gain is minimised with the use of automatically controlled blinds. Roof mounted wind catchers, solar panels and a heat recovery system embedded in the heating system all boost the building’s green credentials.

The building is designed within the ‘healing environments’ ethos recognising the positive role played by attractive surroundings in health and well-being.  The large two storey glazed screen gives an open and welcoming façade and the use of light, colour, and clear wayfinding adds to the feeling of comfort and ease for users.  The new centre is ‘Secured by Design’ and it creates a fully accessible, welcoming and safe environment.

Client
Gateshead Primary Care Trust

Completion
2009

Project Categories
art
new build

Wrekenton

Close

Wrekenton

Wrekenton is the third Primary Care Centre to be designed by P+HS Architects for Sunderland Teaching PCT.

This modern facility replaces two GP practices and a health centre bringing primary care services to the heart of the community. It offers two GP surgeries serving 8,500 patients, dentistry, podiatry, pharmacy and office and meeting rooms for health visitors and school nurses working in local primary and secondary schools.

Bringing multiple services together under one roof dramatically reduces patient travel and the rationalisation of three properties into one delivers value for money for the PCT. 

Sustainability is at the heart of the design. Built around a steel frame, the building offers flexibility to adapt room layout should needs change. Public rooms are located to make maximum use of natural light and ventilation, and solar gain is minimised with the use of automatically controlled blinds. Roof mounted wind catchers, solar panels and a heat recovery system embedded in the heating system all boost the building’s green credentials.

The building is designed within the ‘healing environments’ ethos recognising the positive role played by attractive surroundings in health and well-being.  The large two storey glazed screen gives an open and welcoming façade and the use of light, colour, and clear wayfinding adds to the feeling of comfort and ease for users.  The new centre is ‘Secured by Design’ and it creates a fully accessible, welcoming and safe environment.

Client
Gateshead Primary Care Trust

Completion
2009

Project Categories
art
new build